gototopgototop
Vznik žiackeho parlamentu

Od nového školského roka 2014/15 začal fungovať na škole žiacky parlament. V každej triede si žiaci zvolili dvoch zástupcov, ktorí sa budú pravidelne schádzať a zastupovať záujmy žiakov.

Školský  parlament  je  medzičlánok  medzi  žiakmi  a  učiteľmi. Jeho poslaním je riešenie výchovno-vzdelávacích problémov, navrhovanie opatrení na zlepšenie všetkých činností na škole, vylepšenie vzájomných vzťahov medzi žiakmi a pedagogickými pracovníkmi, hľadanie spoločných postupov pri organizovaní mimoškolskej činnosti žiakov. Žiakov tak vedieme k zodpovednosti, k aktívnemu prístupu k životu v škole aj mimo nej. Zároveň sa učia verejne vystupovať, argumentovať a môžu sa sebarealizovať.

Na prvom zasadnutí žiaci zložili poslanecký sľub a zvolili si výbor. Predsedom sa stal Dominik Gašpierik zo 7. ročníka, podpredsedom Martin Sagan z 9. ročníka. Nasledovala diskusia, v ktorej zaznelo, že žiakov trápi telocvičňa, estetické prostredie školy a ďalšie veci, ktoré nájdete v priloženej zápisnici. Nájdete ju tu.

Čo hovoria na parlament tí, ktorých sa to najviac týka?

  • "Som rád, že na škole niečo také vzniklo. Teší ma, že môžeme spraviť niečo užitočné."
  • "Bol to dobrý nápad, som rada, že môžem prispieť svojimi nápadmi a dúfam, že sa podarí niektoré aj uskutočniť."
  • "Je fajn, že máme aj my žiaci v škole nejaké slovo. Určite to bude mať prínos pre školu a jej vývoj."
  • "Páči sa mi, že môžeme niečo dobré pre školu urobiť, debatujeme a spolupracujeme."

Parlament Parlament