gototopgototop
Všeobecné informácie o ŠKD

ŠKD je súčasťou plnoorganizovanej Základnej školy Lietava. Poskytuje výchovu a vzdelávanie mimo vyučovania pre žiakov 1. – 4. ročníka. Školský klub detí funguje do 16.00. Je rozdelený na dve oddelenia.

Prvé oddelenie vedie pani vychovávateľka Emília Hubočanová, druhé oddelenie pani vychovávateľka Mgr. Jana Gašpieriková. Každé oddelenie ŠKD má pre potreby edukačnej činnosti  k dispozícii triedu s interaktívnou tabuľou, špeciálnu a počítačovú učebňu, didaktické hry a detské hračky.

ŠKD ŠKD

Edukácia ŠKD sa zameriava na 4 základné činnosti: odpočinková činnosť, rekreačná, záujmová a príprava na vyučovanie. Konkrétna realizácia činností sa uskutočňuje prostredníctvom aktivít, ktoré sú každý deň zamerané na odlišnú oblasť rozvoja osobnosti. Pondelky sú určené na  rozvoj poznávacích schopností. Veľkej obľube sa tešia vedomostné súťaže medzi oddeleniami podľa vzoru televízie (Duel, Páli vám to a iné...).

Pani vychovávateľka Gašpieriková učí deti hravou formou základné slovíčka zo španielskeho jazyka. Utorok je dňom zručnosti. Prváci sa venujú stavbe stavebníc pre zdokonalenie jemnej motoriky, starší žiaci vyrábajú rôzne produkty z papiera a iného dostupného materiálu, okrem toho rozvíjajú svoj talent aj prostredníctvom individuálnej alebo skupinovej kresby. Streda je venovaná športovým aktivitám.

ŠKD ŠKD ŠKD

U chlapcov je najobľúbenejší futbal, pričom uplatňujeme princíp hry fair-play, medzi záľuby dievčat patrí tanec, ktorý rozvíjame cvičením na hudbu a nacvičovaním tanečných choreografií na modernú a ľudovú hudbu. Štvrtok je vyhradený umeleckej oblasti. Realizujeme prednes básní, tvorbu vlastných príbehov pre rozvoj fantázie i vyjadrovacích schopností. Uvedené činnosti sú odborne vedené pani vychovávateľkou Hubočanovou, ktorá je v Zväze slovenských spisovateľov a zároveň je autorkou 3 detských kníh.

ŠKD ŠKD ŠKD

Taktiež sa venujeme nacvičovaniu programov pre rôzne príležitosti uskutočnené v obci a v škole. Piatky sme nazvali Eko-piatkami, pretože vštepujeme žiakom pozitívny vzťah k prírode a k jej ochrane, uskutočňujeme zber odpadkov na školskom dvore, pozeráme prezentácie o prírode a v prípade priaznivého počasia, chodíme na poznávacie vychádzky do blízkeho okolia. Každý deň, okrem piatku, koncentrujeme pozornosť na utvrdzovanie vedomostí nadobudnutých na vyučovaní prostredníctvom didaktických interaktívnych hier a vypracovania domácich úloh.

ŠKD ŠKD

Vo všetkých oblastiach rozvoja osobnosti uplatňujeme zachovanie morálnych hodnôt s dôrazom na súcit, dobro a vzájomné pochopenie. Príjemné popoludnia s posedením pri čajíku, ktoré organizujeme dvakrát do týždňa, sú vhodnými prostriedkami pre upevňovanie kolektívu a vytváranie nových priateľstiev. V našom školskom klube detí má  každý žiak možnosť rozvoja záľub, ktoré preferuje a ktoré ho napĺňajú.