gototopgototop
Fašiangy, Turíce očami žiakov 1. - 4. ročníka

Fašiangy (z nemčiny Fasching) je obdobie od Troch kráľov až do Popolcovej stredy. Je to čas plesov a bálov a zároveň veľmi veselé, zábavné a hlučné obdobie.

Na poli nebolo roboty, zakáľali sa prasce, zvážalo sa drevo, hnoj, priadol sa ľan, konope, tkali sa látky, páralo sa perie. Zvyky a obyčaje našich predkov chceme zachovávať nielen na predmete - regionálna výchova v 1. ročníku, ale aj na vlastivede, prírodovede, výtvarnej, hudobnej a pracovnej výchove.


Driapačky Driapačky Driapačky

V piatok sa deti vyobliekali  do krojov, prichystali šišky, koláčiky  a chlebíky, navarili bylinkový čaj a „poďme ho“ - na driapačky (páračky). Veselým, ale aj strašidelným príbehom nebolo konca kraja. Šikovné gazdiné boli raz dva hotové, a teda prišiel čas aj na pohostenie, spev a zábavu. „Fašiangy Turíce, Veľká noc príde, kto nemá kožúška, zima mu bude...“ Bol to veľký zážitok. Deti mali veľkú radosť z toho, že si mohli staré zvyky vyskúšať na vlastnej koži.

Driapačky Driapačky Driapačky

Silné spomienky, ktoré máme, sme nadobudli vďaka zážitkovému učeniu. Ide o učenie, kedy sa neučíme klasicky z učebnice ale to, o čom sa učíme, si môžeme chytiť, ohmatať, voňať, počuť – vnímať to všetkými zmyslami. Ide o živé vnímanie – tvorivú dramatiku – učenie zážitkom. Už Ján Ámos Komenský riekol: „Povedz mi niečo a ja to zabudnem. Ukáž mi niečo a ja si to zapamätám. Dovoľ mi, aby som si to vyskúšal na vlastnej koži a ja to budem ovládať. Dovoľ mi, aby som to prežil a ja to budem cítiť a chápať.“ A takto sa učíme aj my – na našej škole. Viac fotografií tu.

Driapačky Driapačky Driapačky

Žiaci 1. a 4.ročníka