gototopgototop
Prváci a štvrtáci v Bojniciach

Prváci a štvrtáci sa 8. júna 2016 vrátili v čase a skúsili si, ako sa žilo našim predkom.

Navštívili mesto Bojnice, ktoré je považované za najvzácnejšiu lokalitu sídla neandertálskeho pračloveka na Slovensku a je známe najstarším i najkrajším zámkom u nás.

Bojnice Bojnice

Našou prvou zastávkou bolo Praveké múzeum, kde sme vykročili do dávnych dôb histórie nášho ľudského rodu. Pri travertínovej Prepoštskej jaskyni sme videli, aké miesto si vybral pračlovek pre svoj život a prečo mu toto miesto v studenom podnebí ideálne vyhovovalo. Zistili, čím sa praveký lovec živil, aké lovil zvieratá, prečo používal kamenné, drevené a kostené nástroje, či poznal oheň, akého sa dožíval veku, čo si obliekal i prečo sa začali prvé šamanské rituály. Niektorí naši žiaci sa aj „premenili“ na pravekých ľudí a zatancovali si rituálny tanec.

Bojnice Bojnice

Potom sme pokračovali v putovaní časom na Bojnickom zámku. Bábka pána Bartolomeja ich previedla životom v zámku v minulosti. Vyskúšali sme si starobylé oblečenie, obuv, ale aj hry. Dozvedeli sme sa, ako na zámku stolovali, bavili sa a starali sa aj o svoju hygienu.

Bojnice Bojnice

Vyšli sme  na najvyššiu vežu a potom sa sme dostali do útrob zámku - do jaskyne. Na nádvorí sme sa odfotografovali ako „hradní páni“ a už nás čakalo len to najpríjemnejšie, minúť vreckové a šťastne sa vrátiť domov. Fotogaléria...

Mgr. Katarína Gašpieriková

Bojnice Bojnice

Bojnice Bojnice